μη διώχνετε τους επισκέπτες σας...
κάντε τους πελάτες σας!

Ελεγχος Χρηστικότητας - Web Usability

Έλεγχος Χρηστικότητας
Ο έλεγχος Χρηστικότητας (Web Usability) αναφέρεται κυρίως στο κατά πόσο εύκολο είναι να πλοηγηθεί κάποιος χρήστης του internet σε μια ιστοσελίδα. Μπορεί να βρει εύκολα αυτό που ψάχνει χωρίς να χαθεί; Μπορεί να καταλάβει σε λίγα δευτερόλεπτα τον τρόπο λειτουργίας μιας ιστοσελίδας;

Τι γίνεται αν μια ιστοσελίδα δεν ακολουθεί τους βασικούς κανόνες του Web Usability;
Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα απωθήσει πολλούς επισκέπτες που θα μπερδευτούν και θα δυσανασχετήσουν μη μπορώντας να βρουν τις πληροφορίες που ψάχνουν.

Αν μια ιστοσελίδα ακολουθεί τους βασικούς κανόνες του Web Usability τότε θα είναι εύκολο ο κάθε επισκέπτης της να απαντήσει στις παρακάτω ερωτήσεις :

 • Ποιο website είναι αυτό;
 • Σε ποια σελίδα του website βρίσκομαι αυτή τη στιγμή;
 • Ποιες είναι οι βασικές κατηγορίες της ιστοσελίδας;
 • Τι μπορώ να κάνω στην συγκεκριμένη σελίδα που βρίσκομαι;
 • Πως μπορώ να ψάξω για κάτι συγκεκριμένο;
 • Ελέγξτε την δική σας ιστοσελίδα. Δείξτε την σε συγγενείς σας ή γνωστούς που δεν την έχουν ξαναδεί και παρατηρήστε τους. Πόσο εύκολα μπορούν να πλοηγηθούν σε αυτή; Μπορούν να απαντήσουν γρήγορα και σωστά στις παραπάνω 5 βασικές ερωτήσεις;

  Η γνώση και ο προσδιορισμός πόσο λειτουργικός και χρηστικός είναι ένας δικτυακός τόπος αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια μίας επιχείρησης. Γνωρίζοντας πώς αντιμετωπίζει ένας χρήστης το περιεχόμενο, τη δομή και την πλοήγηση ενός τόπου, μπορεί να προσφέρει υποδείξεις και προτάσεις για την αντιμετώπιση πιθανών σφαλμάτων.

  Όμως επειδή μία ιστοσελίδα βασίζεται κυρίως στον τρόπο λειτουργίας της από τους χρήστες, η UMP επιλέγει χρήστες με διαφορετικά επίπεδα γνώσεων, μόρφωσης και ικανοτήτων, οι οποίοι αναλαμβάνουν να πραγματοποιήσουν ορισμένες ενέργειες στο δικτυακό σας τόπο (αγορά προϊόντος, επικοινωνία, εντοπισμό συγκεκριμένης σελίδας κτλ.). Έτσι παρατηρούνται και καταγράφονται οι αντιδράσεις του εκάστοτε χρήστη, τα προβλήματα που συνάντησε και το χρονικό διάστημα που απαιτήθηκε για να ολοκληρώσει κάθε ενέργεια.

  Αφού συλλέξουμε και αναλύσουμε όλα αυτά τα δεδομένα, σας προσφέρουμε μία ολοκληρωμένη εικόνα για τον τρόπο λειτουργίας του δικτυακού σας τόπου, παρουσιάζοντας σας τα συμπεράσματα της έρευνας μαζί με προτάσεις για τις αλλαγές που είναι αναγκαίες.